Exploring tomorrow: Hur ser morgondagens arbetsplats ut?

Våra arbetssätt och arbetsuppgifter är i förändring och skiljer sig stort mot hur det såg ut för 15 år sedan. Såväl företagsstrukturer som fysisk kontorsdesign måste ständigt anpassas och förändras för att möta framtidens behov och krav. På EFG strävar vi efter att skapa möbler som stödjer nya smarta sätt att arbeta, mötas och umgås på. Vilka behov och beteenden kommer att forma morgondagens arbetsplats? Vi bjöd in utvalda experter inom design, beteendevetenskap och hållbarhet och lät dem berätta vad de ser framåt.

MEDVERKANDE

Anders Breitholtz

Materialdesigner och strateg inom cirkulär ekonomi

Grundare av materialbiblioteket Material Challenge Lab och co-founder av Papershell som gör hållbara materiallösningar som är mer miljövänliga än pressgjuten fanér, väderbeständiga som plast och starka som fiberkompositer. Anders har 20 års erfarenhet av material- och managementkonsulting samt är medgrundare av ett antal start-ups inom material, design och arkitektur.

Samuel West

Psykolog och forskare

Psykolog och specialist inom kognitiv beteendeterapi, organisationspsykolog med fokus på innovation samt föreläsare. Hans avhandling (2015) handlade om hur organisationer kan öka experimenterande och utforskande genom att främja ett lekfullt förhållningssätt. Har startat tre muséer: Museum of Failure, Disgusting Food Museum och Museum of Activism med utställningar i bland annat Los Angeles och Hongkong.

Jonas Pettersson

CEO och co-founder, Form Us With Love

Jonas fungerar som designstudion Form Us With Loves primära designstrateg, och definierar den övergripande visionen för studions arbete. Jonas har arbetat med flera hållbara lösningar och produkter såsom återvinning av glas, tvålen Forgo och akustiska skärmar för Baux. Utsedd till Designer of the year och har prisats i Red Dot Design Award.

Kristina Jonsson

Design and Product Developer, EFG

Lösningsorienterad och driven produktdesigner med över 15 års erfarenhet. Kristina arbetar från idé till färdig produkt i EFGs designteam samt tillsammans med externa designers såsom Form Us With Love, Berg & Hindenes, Olle Lundberg och Jonas Forsman.

Andreas Mattisson

Manager Product Development, EFG

Andreas har en master inom både teknik och ekonomi och med en uppväxt som präglats av arkitektur och skogsbruk fokuserar Andreas på hållbarhet ur många olika aspekter. Har drivit projekt som lett till flertalet olika priser bland annat Neocon Innovation Award, Design S, Red Dot Design Award, Innovations-SM, Muze och European Aluminium Award.

Flexibilitet är nyckeln

Flexibiliteten som många företag erbjöd när coronapandemin startade är numera en självklarhet på allt fler arbetsplatser. Detta gäller både var vi arbetar och hur kontoret utformas. Vi arbetar mer digitalt, mobilt, agilt och platsoberoende. Det koncentrerade arbetet sker både på kontoret och på distans och väntas fortsätta vara en blandning. Decentraliserade arbetsmodeller där flexibilitet är nyckeln kräver nya inredningskoncept, men flera aspekter ryms i det vi kallar för morgondagens kontor.

Kontoret som kulturbärare

Redan före coronapandemin var bristen på rätt kompetens ett tillväxthinder för många företag. När vi kan arbeta var som helst blir företaget som kulturbärare ännu viktigare eftersom det måste vara en plats vi trivs på och identifierar oss med. I framtiden handlar differentiering om att känna att vi går till vårt företag och inte bara till ett företag. Det kommer att vara ett måste för att rekrytera och behålla arbetskraft. Den fysiska arbetsplatsens viktigaste roll kommer att vara en mötesplats för socialt utbyte och co-working där man löser problem och skapar idéer tillsammans.

Hållbarhetsdimensionen präglar designen

Hållbarhet i företagslivet kommer att vara mer än gårdagens goodwill. Det kommer att vara en förutsättning för att morgondagens företag ska bli valbara av personal, kunder och investerare eftersom resursslöseri i längden kostar företagen, samhället och jordklotet för mycket. Cirkularitet och hållbarhet handlar därför om att öka resurseffektiviteten och prioritera rätt. Detta kommer att påverka hur möbler produceras när designbrieferna linjerar med samhället vi är på väg in i. Här blir nyttjandet av designernas kompetens ännu viktigare för att möta viktiga nyckeltal framöver.