Exploring tomorrow:Vilka behov kommer att forma framtidens arbetsplats?

De flexibla arbetssätt som introducerades redan före pandemin är nu mer regel än undantag på de flesta kontor. Men hur ser vägen framåt ut? EFG har tittat närmare på hur och var vi jobbar och vilka behov som påverkar framtidens arbetsplats.

MEDVERKANDE

Samuel West

Psykolog och forskare

Psykolog och specialist inom kognitiv beteendeterapi, organisationspsykolog med fokus på innovation samt föreläsare. Hans avhandling (2015) handlade om hur organisationer kan öka experimenterande och utforskande genom att främja ett lekfullt förhållningssätt. Har startat tre muséer: Museum of Failure, Disgusting Food Museum och Museum of Activism med utställningar i bland annat Los Angeles och Hongkong.

Jonas Pettersson

CEO och co-founder, Form Us With Love

Jonas fungerar som designstudion Form Us With Loves primära designstrateg, och definierar den övergripande visionen för studions arbete. Har arbetat med flera hållbara lösningar och produkter såsom återvinning av glas, tvålen Forgo och akustiska skärmar för Baux. Utsedd till Designer of the year och har prisats i Red Dot Design Award.

Hybridarbetet som pågick under pandemin har fått oss att ifrågasätta standardkontoret. Finns det en arbetsplats som passar alla? Eller ser den snarare olika ut beroende på vem du är och var du jobbar? Idag jobbar vi alltmer digitalt, mobilt och platsoberoende. Arbetsplatsen är i ständig förändring och kommer förmodligen att bli ännu mer flexibel. Vi ser tendenser till arbetsplatsen som en vidareutveckling av coworking spaces med miljöer som passar olika behov och arbetsuppgifter. Morgondagens kontor präglas av omställningsbara och multifunktionella miljöer som främjar samarbete och kreativitet, där lounge och touch down-ytor är vanliga inslag, men de klassiska skrivbordslandskapen finns kvar. Kanske kommer vi se att designers och inredningsarkitekter hämtar inspiration från hur det såg ut när vi jobbade hemifrån.

Kontorets funktion förändras

Kontorets roll som mötesplats blir alltmer självklar samtidigt som hemmakontoret har etablerat sig som likvärdig arbetsplats för fokuserat arbete. Uppdelningen av det fokuserade, enskilda arbetet och det gemensamma, kollektiva håller därmed också på att förändras. För några år sedan jobbade vi koncentrerat på kontoret och fick det sociala behovet tillgodosett i hemmet eller på fritiden. Idag går vi till kontoret för att träffa kollegor och ha möten, men sitter oftare på distans när vi behöver jobba koncentrerat. Distansarbetet har medfört en mer flexibel och integrerad syn på arbete och privatliv där gränserna har suddats ut.

Egna preferenser och behov

Eftersom vi inte längre är platsbundna kan vi jobba varsomhelst i världen och alla har sina egna preferenser. Någon kanske föredrar att mötas digitalt från sin källare, någon annan vill sitta på ett café eller vid ett skrivbord på kontoret. Idag jobbar vi mer agilt och väljer att jobba på ställen där vi trivs. Många företag har officiellt övergått till distansarbete på deltid eller låter sina anställda välja vilka dagar de vill jobba hemifrån och när de vill vara på kontoret. Det är naturligt att våra arbetsvanor förändras över tid och vi är nu mitt uppe i att hitta nya sätt som fungerar. Exakt hur vi kommer att jobba i framtiden kan vi inte veta, men med största sannolikhet kommer det att vara ännu mer öppet och flexibelt.

Våra arbetsvanor förändras över tid och framåt kommer arbetsplatsen vara ännu mer flexibel.

Flexibla inredningslösningar

På EFG strävar vi efter att ta fram flexibla, mobila och multifunktionella produkter som fungerar som inredningslösningar i omställningsbara miljöer. Det gör att de kan användas på många sätt och lösa flera saker i en enda produktfamilj. I linje med framtidens krav på flexibilitet och hållbarhet är möblerna lätta att uppdatera och anpassa efter olika arbetsuppgifter och fyller ett verkligt behov på morgondagens arbetsplats.