Designer

Berg & Hindenes

Steinar Hindenes är utbildad vid Konsthögskolan i Bergen. Tillsammans med Anders Berg utgör han designgruppen Berg Hindenes.

Steinar Hindenes är utbildad vid Konsthögskolan i Bergen, Norge. Tillsammans Med prof. Dave Vikøren startade han 1992 designgruppen Circus. Steinar har lång erfarenhet av designprojekt åt flera nordiska producenter och har erhållit flera priser. Steinar är professor II vid KHiB, Konst och Designhögskolan i Bergen. Han arbetar nu tillsammans med Anders Berg i designgruppen Berg & Hindenes.

Intervju med Steinar Hindenes

Berätta om dig själv!

Min stora passion när jag var liten, var att teckna, måla och tälja eller smida i trä. Min far ägde en möbelfabrik, så jag fick tidigt en känsla för trä som material och kunde urskilja doften av olika träslag som till exempel teak och mahogny. Som barn var jag mycket på fabriken och fascinerades av hur möblerna skapades och strukturen på materialen. Jag minns att jag blev helt förälskad i en stol av den norska designern Fredrik A. Kayser. När jag gick i 9:e klass tog vår bildlärare med klassen till Konst- och designhögskolan i Bergen. Jag blev paralyserad när jag förstod att man kunde utbilda sig i design! De log lite åt mig när jag bad om antagningspapper, men några år senare var jag student där! Under åren har jag besökt museer runt om i världen och beundrat olika möbler och föremåls material och funktioner. Jag är kanske en av få som har blivit utkastad från Victoria & Albert Museum i London. Jag tänkte mig inte för och rörde lite för många gånger vid ytan på ett föremål jag gillade!

Har du någon designfilosofi?

Jag har som sagt alltid varit fascinerad av olika materials egenskap och visuella karaktär. Användarfunktion är viktigt, men den visuella funktionen är lika viktig för mig, så de går ofta hand i hand. För mig kan en stol som inte har så bra sittfunktion ändå fungera om den har en stark visuell karaktär. En önskan och ett mål vi har på Berg & Hindenes är att ge våra produkter en lång livslängd ur en teknisk synvinkel, men designen måste också stå emot ett ”visuellt slitage” över tid. Det är såklart viktigt att fokusera på återvinning och produktens klimatavtryck. Det ska finnas möjlighet att kunna plocka isär och återvinna olika delar och material i slutet av produktens livscykel. Det sättet att tänka på kan påverka hur en produkt kan se ut.

Designen måste också stå emot ett ”visuellt slitage” över tid.

Steinar Hindenes

Berätta om produkterna som du har designat för EFG!

Jag har arbetat med EFG i några år och vi har haft flera projekt tillsammans, bland annat stolen Woods och bordet Mongezi. Det senaste projektet, Mingle, är en modulär soffa som kan inredas i flera olika kombinationer, enligt kundens önskemål. Vårt fokus var att skapa en soffa som tog upp lite plats rumsmässigt. Utmaningen blev att se hur liten man kan göra en stoppad soffa utan att den tappar sin komfort. Vi arbetade mycket med detta, testade det ihop med EFG-teamet och resultatet blev en smidig och föränderlig soffa med hög sittkomfort.