Designer

Jonas Forsman

Jonas Forsman är utbildad i teknisk design på Chalmers i Göteborg. Tilldelad Red dot vid ett flertal tillfällen och även Design S för sina produkter.

Industridesigner som jobbar från insidan och ut. Med utgångspunkt i funktionen skapar han produkter som är tydliga och självklara, ofta med nya material eller mekaniska lösningar som grund. Utbildad i teknisk design på Chalmers tekniska högskola i Göteborg där han nu driver sin studio sedan 2006. Tilldelad Red dot vid ett flertal tillfällen och även Design S för sina produkter.

Intervju med Jonas Forsman

Berätta om dig själv!

Redan som barn ville jag utforska olika saker och kunde fascineras av att se ett snurrande vattenhjul i en fors. Den nyfikenheten blev så småningom en master i industridesign. Jag har bott i Göteborg i halva mitt liv och har min studio här men kommer
ursprungligen från Småland. Jag känner en stark koppling till möbeltraditionen där och tycker om att besöka tillverkarna i Småland, man lär sig så mycket av det!

Har du någon designfilosofi?

För mig går funktion före form. Jag börjar alltid med funktionen och jobbar utforskande med designen. Jag ställer frågor som exempelvis ”hur tunt kan jag göra något?” eller ”kan man sammanfoga två olika material på ett speciellt sätt?” Min design ska svara på frågor och jag inspireras mer av små smarta tekniska lösningar än en vacker skulptur. Jag är enkel och lösningsorienterad som person och jag tror det avspeglas i mina möbler.

För mig går funktion före form. Jag börjar alltid med funktionen och jobbar utforskande med designen.

Jonas Forsman

Berätta om Create Storage och Evo som du designat för EFG.

Create Storage var mitt första projekt för EFG och jag funderade på hur man kunde skapa en flexibel förvaring med moduler som kan byggas om på höjden och tvären istället för att köpa en ny. Modulerna gör att möbeln lätt kan anpassas efter olika utrymmen. Jag gillar också att slutanvändaren får bestämma designen själv. Utgångspunkten för Evo var att skapa en hållbar stol som kombinerar tradition och hantverk med innovation och en ny typ av materialkombination. Genom massor av försök jobbade vi med strukturen på den 3D-stickade textilen för att skapa volym i tyget och för att hitta bra sätt att fästa det i trästommen. Det är utmanande men framförallt kul att göra något som inte gjorts innan!