case

Stämningsfullt på
biskopens huvudkontor

När biskopens nya kontor i Reykjavík skulle inredas
låg fokus på att skapa en harmonisk arbetsplats
med både själ och framtidsanda.

Rikskyrkan på Island är organiserad i 266 församlingar runt om i landet och tjänar den nuvarande biskopen Agnes M. Sigurðardóttir. När huvudkontoret, Biskupsstofa, skulle flytta från Laugavegur i Reykjavík till ett nyrenoverat kontor i Katrínartúni var EFG en av möbelleverantörerna. Inredningsarkitekt var Sesselja Thorberg som driver Fröken Fix Design Studio och är känd för sin känsla för färg och rymd. Visionen var att skapa en modern och mysig arbetsplats där alla känner sig välkomnade.

CASe

EFGs roll: Möbelleverantör
Inredningsarkitekt: Sesselja Thorberg, Fröken Fix Design Studio
Återförsäljare: A4 Húsgögn
Färdigställt: 2020
Plats: Reykjavík
Verksamhet: Kristet samfund
Yta: 700 kvm

Möbler till flexibla ytor och mötesrum

Det nya kontoret på 700 kvm består av öppen planlösning med aktivitetsbaserade ytor som ska förenkla samarbete mellan avdelningarna. Lokalerna rymmer kök, två stora mötesrum och sex grupprum, fem enskilda kontorsrum, ett bibliotek och en reception. Stor vikt har lagts på akustiken genom noga placerade skärmväggar och klädda sittmöbler såsom Surround och Mingle från EFG. Familjen Pulse används både som skåp och som spontan arbetsyta och tower-varianten placerades vid sittplatserna.

Jag valde produkterna från EFG på grund av den höga kvaliteten och att jag som inredningsdesigner hade möjligheter att förändra designen för att passa konceptet. Till exempel valde jag att addera bordsskiva och stativ på förvaringen Pulse för att skapa en ny arbetsstation.

Jag använder mig gärna av symbolik
när jag börjar arbeta med idéer

Sesselja Thorberg, inredningsdesigner

Kontorsplatserna och arbetsytorna är designade för att vara lugna platser där man kan arbeta ostört. Här finns flexibla arbetsytor där personalen kan arbeta individuellt eller tillsammans. De präster som kommer från olika delar av landet för att jobba kan sätta sig en stund i Surround. Båsets integrerade skrivbord och belysning blir som ”ett litet kontor i kontoret” samtidigt som det dämpar ljud.
I det öppna landskapet finns soffan Mingle med medar och tvåfärgad klädsel, den lila färgen kommer igen på mattor och fåtöljer, sittpuffar och sittbänk. I ett av mötesrummen tronar mötesbordet HideTech med teknologin smidigt gömd i skivan. Kontoret rymmer också ett par enskilda kontorsrum inklusive biskopen Agnes M. Sigurðardóttirs eget rum.

Det var viktigt att skapa en välkomnande känsla, det är ett stort kontor som besöks av människor från hela landet!

Symbolism en del av inredningskonceptet

Färgerna och formerna i konceptet kommer från min kärlek till symbolism. Jag använder gärna symbolik när jag arbetar med idéer och i detta projekt fick jag fick jag möjlighet att vara väldigt flexibel inom ramarna för uppdraget, säger inredningsdesigner Sesselja Thorberg.

Inredningskonceptet bygger på värme, med inslag av religiös symbolik och färger som speglar verksamheten.

I det här projektet använde jag kyrkoårets färger och lekte med nyanser av dem på väggar, glasbeläggningar och möbler till exempel de lackade stativen och handtagen på Pulse i, vinrött och mörkgrönt.
Symbolismen är påtaglig i inredningen; ljudabsorbenter med utskurna kors, levande ljus och kyrkoårets färger vitt, grönt, rött och lila. Trianglar som symboliserar den heliga treenigheten finns på dukar, mattor och textilier. Men inredningsdesignern har lättat upp det religiösa uttrycket genom att alla anställda fått sin egen “gloria” genom runda pendellampor ovanför skrivbordsplatserna.

De anställda är otroligt nöjda med sitt nya kontor och det blev en stor kontrast mellan från det gamla huset.

Det är mycket viktigt att ha en tydlig helhetssyn
från början till slut, det är nyckeln!

Sesselja Thorberg, inredningsdesigner