Om oss

Vårt arv – från Småland och ut i världen

EFGs historia börjar med en ambitiös pinnstolsentreprenör i 1800-talets Tranås. 135 år senare är vi en möbeltillverkare med tusentals produkter i sortimentet och hundratals återförsäljare världen över.

Vår historia börjar med en pinnstol

År 1880 startade den första tillverkningen av pinnstolar i Tranås. En av pionjärerna inom möbelindustrin i Tranås var KG Andersson som grundade det som idag är EFG. KG Andersson arbetade som lärling på ett måleribolag som köpte in och målade pinnstolar. Han var sedan lärling hos en pinnstolsfabrikant innan han 1885 bestämde sig för att starta sin egen verksamhet. Tillverkningen skedde då hantverksmässigt med svarv och fottramp och företaget producerade 20 stolar i veckan. För att öka produktiviteten behövdes maskinell drivkraft. Det löste KG genom att lägga en draglina från kvarnaxeln som överförde maskinkraft till verkstaden som låg 25 meter från kvarndammen och därmed installerades en drivkraftsanordning. Detta blev startskottet på något av en industriell revolution i Tranås. De gamla svarvarna byttes ut mot fasonsvarvar, handsågarna mot bandsågar och maskinella hyvlar, borrar och stämmaskiner kopplades till den nya drivkraften. 1897 bytte företaget namn till Tranås Möbelaktieföretag, ett namnbyte som visade att företaget gått från hantverk till industri med siktet inställt på mer än stolar.

Namnbyten, förvärv och etablering på nya marknader

Efter KG Anderssons död 1938 leddes företaget av sonen Elis Kågén och företaget växte långsamt i sortiment och storlek tills 1972, när nästa stora steg tas. Efter en sammanslagning med två andra företag ändrades namnet till NKR. 1992 köper företaget 50 procent av Wingerei, Norges största försäljningsbolag för kontorsmöbler. 1993 blir vi slutligen EFG, European Furniture Group, och tar steget ut på den europeiska marknaden. Detta följs av att EFG 1997 förvärvar finska ASKO Huonekalus kontorsmöbeldel. Samma år köper EFG resterande del av Wingerei. 1999 etablerar vi oss på allvar i Storbritannien genom förvärv av Matthews Office Furniture Ltd. År 2004 blir EFG ledande inom kontorsmöbler på den norska marknaden när EFG köper HOV+DOKKA. 2007 förvärvas norska arbetsstolstillverkaren Savo A/S och det danska kontorsmöbelföretaget Bondo Kontormøbler A/S. Nästan tio år senare förvärvar Input Interiör-koncernen EFG vilket innebär förstärkt fokus på att bli en än mera designorienterad möbeltillverkare. Vi har onekligen kommit långt sedan vi tillverkade den första pinnstolen 1885!