Om oss

Vårt arv – från Småland och ut i världen

EFGs historia börjar med en ambitiös pinnstolsentreprenör i 1800-talets Tranås. Idag är vi en möbeltillverkare med tusentals produkter i sortimentet och hundratals återförsäljare världen över.

Vår historia börjar med en pinnstol

Våra rötter kommer från de småländska skogarna och den långa möbeltraditionen där är starkt rotad i EFG. År 1880 startade den första tillverkningen av pinnstolar i Tranås. En av pionjärerna inom möbelindustrin i Tranås var KG Andersson som grundade det som idag är EFG. KG Andersson arbetade som lärling på ett måleribolag som köpte in och målade pinnstolar. Han var sedan lärling hos en pinnstolsfabrikant innan han 1885 bestämde sig för att starta sin egen verksamhet. Tillverkningen skedde då hantverksmässigt med svarv och fottramp och företaget producerade 20 stolar i veckan. För att öka produktiviteten behövdes maskinell drivkraft. Det löste KG genom att lägga en draglina från kvarnaxeln som överförde maskinkraft till verkstaden som låg 25 meter från kvarndammen och därmed installerades en drivkraftsanordning.

Detta blev startskottet på något av en industriell revolution i Tranås. De gamla svarvarna byttes ut mot fasonsvarvar, handsågarna mot bandsågar och maskinella hyvlar, borrar och stämmaskiner kopplades till den nya drivkraften. 1897 bytte företaget namn till Tranås Möbelaktieföretag – ett namnbyte som visade att företaget gått från hantverk till industri med siktet inställt på mer än stolar.

Ledande europeisk möbeltillverkare

Idag är EFG en ledande europeisk leverantör av kontorsmöbler till privata företag och offentlig verksamhet med distributörer i Norden och övriga Europa, men även globalt. Varje enskild möbel i EFGs sortiment är resultatet av vår samlade kunskap och insikter som vi fått genom åren. Vi vet att en god fysisk arbetsmiljö är viktig för såväl medarbetarnas välmående som för att skapa långsiktiga resultat. Därför är vårt fokus att skapa hållbara produkter inspirerade av skandinavisk design – produkter som har testats noga för att hålla hög kvalitet och som bjuder in till smartare sätt att arbeta, mötas och umgås.