Modulära soffsystemet Ori erbjuder karaktär och komfort

I samarbete med designstudion Front har EFG tagit fram Ori – ett modulärt och skulpturalt soffsystem med en välutvecklad komfort anpassad för arbete. Ori uppstod ur behovet av en sittmöbel som fyller många olika funktioner och samtidigt ger karaktär på arbetsplatsen. Med utgångspunkt i det vikta pappret skapade Front ett unikt designuttryck som för tankarna till origamins perfekta symmetri.

Dagens flexibla arbetssätt kräver möbler som möter flera behov och passar i många olika miljöer. Allt fler har börjat anamma tanken på att arbetsplatsen är mer än det traditionella skrivbordet. Samtidigt har de sociala ytorna där man kan mötas och känna gemenskap blivit viktigare. När Front skapade Ori utgick de från idén om sittandet och frågeställningar kring kontorets roll. Var och hur möts vi och vad är det som gör att vi trivs på arbetsplatsen idag?

– Vi diskuterade nya sätt att arbeta och tyckte att det kändes spännande att skapa ett modulärt soffsystem utifrån det, som kan förändras och få olika funktioner beroende på hur man bygger ihop det, säger Anna Lindgren, designer på Front.

Resultatet blev ett soffsystem som kan utformas på många olika sätt för att passa omgivningen, men med sitt unika designuttryck blir det också en centerpiece på kontoret, i loungen eller hotellobbyn, eller i offentliga miljöer som bibliotek och universitet. Systemet består av sju moduler som har en sockel och en sittdel samt en tvåsits- och en tresitssoffa.

Välutvecklad komfort för olika typer av sittande  

Med en genomarbetad komfort och tillbehör som bord och eluttag är Ori mer än en soffa – den är ett arbetssystem som bjuder in till många olika typer av sittande. Komforten är anpassad för att man ska kunna sitta och jobba längre stunder, men Ori passar lika bra för ett kort möte i avskildhet eller som samlingsplats i mitten av rummet.

– Många soffsystem som görs idag ser ofta tekniska ut med flera olika delar som klickas samman. Vi ville göra ett arbetssystem med samma funktioner och samma kvalitet i sittandet, men som kändes nättare och mer skulpturalt, säger Sofia Lagerkvist, designer på Front.

Proportionerna är noga utformade för att modulerna ska passa ihop på ett naturligt sätt, som om de sitter samman i en enhet, så att varje form ser självklar ut. Det ger en lätthet och en elegans till modulsystemet som inte liknar något annat. Sitthöjden, rygglutningen och svikten är andra faktorer som har testats och förfinats för att uppnå ett optimalt resultat. Som tillval finns även en kudde som kan justeras för extra stöd i ryggen.

Inbjudande och lekfulla former

När Front designade Ori ville de ge känslan av att något fälldes ut ur modulsystemet. De började vika modeller i papper och fastnade för ett rundat fjäderavslut som återkommer i formen när soffan svänger och fångar den minimalistiska estetiken i origami. De arbetade mycket med facetterna på baksidan för att skapa intrycket av en riktningslös möbel som kändes lekfull och skulptural. I ryggen syns också symmetrin som ger möbeln dess tydliga karaktär. Dekorsömmen som löper längs kanten förtydligar de runda formerna och ger ett mjukare intryck. Den indragna sockeln bidrar till det nätta uttrycket och gör att Ori tar mindre plats, vilket ger många arbetsplatser på relativt liten yta.