Upptäck Layers – design av Beckmans x EFG

I samarbete med EFG har Beckmansstudenterna Ebba Qvinnström och Sigrid Mårtensson tagit fram designkonceptet Layers som består av sju möbler tillverkade av totalt tolv komponenter.

Uppdraget som gavs till Beckmans avgångsstudenter Ebba Qvinnström och Sigrid Mårtensson var att skapa minst tre möbler utifrån 15 komponenter för att på så sätt möjliggöra cirkularitet på en ny nivå. Resultatet blev designkonceptet Layers – sju transparenta och avskalade möbler med framtidsadaptiv design och materialmöten utan permanenta sammanfogningar.

– Att utforma få komponenter med mångsidig funktion, med målet att komponenterna skulle ingå i minst två möbler, var en rolig utmaning där det ständiga utforskandet var viktigt för oss. När vi hade skapat de möbler som briefen innefattade tog vår nyfikenhet oss till nya höjder. Genom fler kombinationer resulterade serien i stället i sju möbler, säger Ebba Qvinnström, student på Beckmans Designhögskola.

Med utgångspunkt i tolv komponenter har studenterna tillsammans med EFG skapat en möbelserie som består av en stol, en karmstol, en barstol, en barpall och en pall, ett klassiskt soffbord och ett mindre soffbord för arbete. Namnet Layers refererar till EFGs hållbara designfilosofi layer by layer, vilket innebär att alla komponenter kan separeras, uppdateras och bytas ut vid behov för att skapa möbler som lever länge.

– På EFG tillverkar vi möbler med layer by layer-design för att kunna uppdatera produkterna över tid och använda komponenterna igen. I samarbetet med Beckmans avgångsstudenter tog vi det ett steg längre och utgick från en uppsättning komponenter som vi sedan byggde möblerna utifrån, säger Andreas Mattisson, Manager Product Development på EFG och praktisk handledare i samarbetet med Beckmans Designhögskola.

Möblerna är endast tillverkade av trä och metall som har monterats med skruv och svartlackats för ett enhetligt uttryck. Genom hela processen har fokus legat på att skapa en möbelserie där konstruktion och design bidrar till mångsidighet. De estetiska utmaningarna bestod i att skapa en serie där möblerna är vackra både enskilt och tillsammans. Layers öppnar för en ny väg i möbelbranschen där form går hand i hand med hållbarhet. Med möbelserien vill studenterna uppmana till restaurering, reformering och uppdatering av komponenter för att också motverka överkonsumtion.

– Dagens möbelindustri brottas med en problematik kring ohållbar produktion. Många möbler har kort livslängd då de uppstår till följd av trender. Under samtal kring dessa aspekter började vi skapa långlivade och anpassningsbara möbler, det som idag är Layers, säger Sigrid Mårtensson, student på Beckmans Designhögskola.

– För EFG är det viktigt att uppmuntra samarbeten med skolor, för att tillsammans med den yngre generationen fortsätta utforska och utmana morgondagens design ur ett cirkulärt perspektiv, säger Andreas Mattisson, Manager Product Development på EFG.

Om Layers

Layers är resultatet av ett designsamarbete mellan EFG och avgångsstudenterna Ebba Qvinnström och Sigrid Mårtensson på formprogrammet på Beckmans Designhögskola. Layers består av tolv komponenter som tillsammans skapar sju olika möbler med fokus på transparens och materialmöten utan permanenta sammanfogningar.

Foto: Julia Malmquist, Ebba Qvinnström och Sigrid Mårtensson
Grafik: Axel Wahl