Ori skapar unika möjligheter för hela kontoret

Idag ser vi en minskande klyfta mellan heminredning och kommersiell inredningsdesign, vilket ställer nya krav på våra kontorsmöbler. Ori, som tagits fram i designsamarbete med Front, är ett modulärt soffsystem med ett lätt och elegant designuttryck som passar lika bra på arbetsplatsen som i offentliga miljöer.

När EFG och Front tog fram Ori ville de skapa ett soffsystem som kändes lätt, elegant och lekfullt med hög komfort och tillbehör för arbete. Med ett designuttryck inspirerat av origamins minimalistiska formspråk överbryggar Ori gapet mellan hem och kontor och blir en centrepiece i alla rum.

– Dagens arbetsplatser kan se helt olika ut och beroende på hur man bygger ihop Ori får man olika funktioner och utföranden, vilket gör att den passar i många miljöer. Det skulle vara kul att se att man bara inredde med Ori på hela kontoret, säger Anna Lindgren, designer på Front.

Designad för olika behov

Modulsystemet består av två fasta soffor och sju moduler som kan sättas ihop i olika konstellationer. Det gör att man kan utforma soffan i mängder av varianter för att matcha individuella behov eller specialanpassa den efter omgivningen. Utöver den skulpturala tvåsitssoffan, som är en symbol för hela soffsystemet, kan Ori till exempel byggas som ett U-format litet konferensrum för arbete och möten eller som en lång svängd variant där alla får sin egen avskilda hörna i kurvorna. Samma utförande av Ori kan också användas på olika sätt vid olika tillfällen. I en kontorslounge kan soffan fungera som en arbetsplats på dagen och bli en mötesplats på after worken under kvällen.

– Med Ori får man en väldigt fin soffa som också är funktionell och hållbar. Jag tror att vi har hittat den bästa balansen av god komfort, design och modularitet, säger Kristina Jonsson, design- och produktutvecklare på EFG.

Unika uttryck för varje miljö

För att variera Ori ytterligare kan både sittdel och sockel kläs i olika tyger. Varje uttryck är unikt och det är enkelt att skapa en soffa som förhöjer miljön den placeras i. Den indragna sockeln är både en del i konstruktionen och en stilren detalj som ger en lätthet till systemet. Med tillval som bord, eluttag och kudde för extra stöd i ryggen är Ori dessutom den perfekta arbetssoffan. Bordet smälter samman med sockeln och är konstruerat så att det ser ut att växa längs med soffan.

– Bordet följer soffans form hela vägen upp och förstärker den, lite som en växt framför en fasad. Eluttagen ger en inbjudande känsla av att man kan slå sig ner och jobba, säger Sofia Lagerkvist, designer på Front.

En hållbar designklassiker

I linje med EFGs designfilosofi är Ori tillverkad i rena, hållbara material och har en cirkulär layer by layer-design. Tyget är inte limmat mot skummet, vilket gör det enkelt att separera för att reparera eller uppdatera möbeln vid behov. Eftersom Ori är ett modulsystem kan man enkelt klä om delar av möbeln, i stället för hela. Träet som används är FSC®-certifierat* och Ori är även Möbelfaktamärkt, vilket innebär att möbeln uppfyller krav för kvalitet, miljö och ansvarsfulla leveranskedjor.

*FSC–C009111