Evo – Vinnare i Red Dot Design Award

Fåtöljen Evo har vunnit Red Dot Design Award 2022 i kategorin Home and Seating furniture. Detta är det ultimata beviset på att Evo får dig att känna dig som hemma – var du än är.

Juryns motivering löd:
“Its flawless appearance makes Evo an attractive piece of furniture; the focus on sustainable materials and durability is also particularly compelling.”

Designidé

Inspirationen till Evo kommer från fåtöljer i massivt trä i skandinavisk 50-talsstil – men det är också det enda klassiska med Evo. Den tidlösa designen i trä kombineras med den allra senaste 3D-stickningstekniken för att skapa en unik möbel med iögonfallande detaljer och hållbar konstruktion. Kombinationen av stickad textil och trä är sällsynt i dagens möbelbransch. Evo kombinerar även tradition och designinnovation och är cirkulärt producerad enligt EFGs designfilosofi ”Keep your darlings” med produkter designade för att hålla och behållas.

Designer – Jonas Forsman

Jonas Forsman är en svensk industridesigner som arbetar inifrån och ut. Han har studerat industridesignteknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg,och har drivit ateljé i samma stad sedan 2006. Jonas utgår alltid från funktionalitet när han skapar sina distinkta, väldefinierade produkter, ofta med olika material eller nya tekniska lösningar som grund. Jonas har tilldelats Red Dot Design flera gånger tidigare och även Design S för sina produkter.

En hållbar darling

Hållbarhet var en viktig aspekt i projektet med Evo. En av frågeställningarna i projektet var om det gick skapa en elegant och bekväm fåtölj utan att använda skum. Tyget är tillverkat av 100 % återvinningsbar polyester och 3D-stickningstekniken minimerar spill under produktionen. Eftersom tyget är stickat i ett enda stycke kan det enkelt bytas ut för att ge möbeln ett nytt utseende. Ingenting är permanent fäst med sömmar eller lim. Alla komponenter kan tas bort, bytas ut eller återvinnas vid behov, och totalt används endast tre olika material i produkten. En tunn, lätt träram och ostoppad textil ger Evo ett lågt koldioxidavtryck. Träet är FSC®-certifierat*, vilket innebär att det kommer från ansvarsfullt producerade skogar. Eftersom Evo är hållbart tillverkad helt utan stoppning eller skum, minskar också användningen av kemikalier. Evo är även certifierad av Möbelfakta.

*FSC-licensnummer FSC-C009111

Evo förhöjer varje miljö

Evo finns i varianter i ljus ask, svartbetsad ask och ek natur med beige eller svart tyg, samt i varianter med eller utan armstöd. Alla varianter kan kombineras, vilket gör att Evo har en unik förmåga att både sticka ut och smälta in i många olika miljöer. Evo är det självklara valet för lounge-, lobby- eller foajéområden på kontor eller hotell, och fungerar också perfekt i reception eller sociala ytor för möten och pauser.