Bow kombinerar design, komfort och hållbarhet

Svenska designern Jonas Forsman ligger bakom designen av Bow – en mångsidig stol som kombinerar skandinavisk design med komfort och hållbarhet. Bow har en helt separerbar design och är konstruerad med fjäderstål som ger en svikt i ryggen och ett mer aktivt sittande, vilket också gör den skön att sitta i längre stunder.

Mjukt och varmt trä möter industriellt stål i denna stilrena och bekväma stol som passar i många interiörer och är lätt att para ihop med andra möbler. Här finns en tanke om att lyfta detaljerna och låta dem ta plats, för att visa den hållbara konstruktionen men också möjligheterna med stolen. Bow är tillverkad i tredimensionellt formpressade skal för att passa ryggen i båda riktningarna, och svikten är konstruerad med fjäderstål som också är en del av designen.

– Målet var att skapa en stol med extra komfort som tål att sittas i under en längre tid. Då är ett aktivt sittande att föredra, vilket vi har byggt in genom svikten i ryggen, säger Jonas Forsman, designer.

När Jonas designade Bow frågade han sig hur de generösa kurvorna skulle gå ihop med det strikta stålrörsstativet.

– Jag ville att ryggen skulle upplevas omfamnande, likt en kurva som bygger upp stålröret från baksidan och löper runt ryggen. Den generösa sitsen och ryggen är mjukt formade efter kroppen och förstärker den inbjudande känslan, säger Jonas Forsman, designer.

Bow finns med och utan armstöd. Stolen är både stapelbar och kopplingsbar, vilket passar bra i olika typer av utbildningsmiljöer men även i café och matsal. Bow är också ett bra val i mötes- och konferensrum samt touch down-ytor. Varianten med armstöd är dessutom upphängningsbar på bordskanten, en smart funktion som förenklar vid städning.

Den cirkulära och helt separerbara layer by layer-designen gör att möbeln kan renoveras och uppdateras över tid. I stället för lim monteras Bow med hjälp av montagehylsor, och sits och rygg fästs med skruvar i stativet, vilket är unikt för denna typ av stol. Eftersom alla delar är utbytbara kan man bygga om Bow från stol utan armstöd till karmstol eller tvärtom. Det är även möjligt att omtapetsera produkten och den går att källsortera och återvinna när den är uttjänt.

– Inspirationen till Bow kommer från en strävan efter att skapa hållbara möbler som lever längre. En utmaning var att hitta en lösning som gjorde stolen både stabil och sviktande, där delarna samtidigt gick att separera, säger Jonas Forsman, designer.

Bow är Möbelfaktamärkt och träet är FSC®-certifierat* från ansvarsfullt brukad skog och andra kontrollerade källor. Den innehåller även återvunnen metall och återvinningsbar plast. Bow har en EPD (Environmental Product Declaration) med information om produktens innehåll och miljöpåverkan.

*EFGs licensnummer är FSC-C009111