Familj

Ori – modulärt soffsystem med karaktär och komfort

Hitta återförsäljare

Ori är ett modulärt och skulpturalt soffsystem med en komfort anpassad för arbete. Modulsystemet gör det lätt att skapa mängder av varianter som fyller olika funktioner och med sitt unika designuttryck ger karaktär till miljön de placeras i.

I designsamarbete med Front har EFG skapat Ori, ett modulärt soffsystem som bjuder in till olika typer av sittande. Dagens flexibla arbetssätt kräver möbler som kan möta flera behov och passa in i olika miljöer. De sociala ytorna där vi kan mötas har också fått större betydelse. Syftet med Ori var att ta fram en sittmöbel som fyller många funktioner och som kombinerar en hög designgrad, god komfort och hållbarhet. Som ett uttryck för den minskande klyftan mellan heminredning och kommersiell inredning ser vi också att Ori, med en design inspirerad av origamins geometriska formspråk, överbryggar gapet mellan hem och kontor.

Välutvecklad komfort och tillbehör för arbete

En av de viktigaste aspekterna med Ori var att möbeln skulle ha en god komfort. Med tillbehör som bord och eluttag är Ori mer än en soffa – den är ett arbetssystem. Komforten är utformad så att man ska kunna sitta och jobba längre stunder, men Ori passar lika bra för ett kort möte i avskildhet eller som samlingsplats i mitten av rummet.

Soffsystemet består av sju moduler med sockel och sittdel samt en tvåsits- och en tresitssoffa. Genom att kombinera modulerna kan man skapa olika formationer och anpassa soffan efter behov eller omgivning. Skapa allt från den lilla skulpturala soffan till den runda varianten, den U-formade gruppen eller en lång och svängd konstellation som fyller upp ett helt rum. Välj bland ett brett utbud av tyger till soffans klädsel. Sockeln kan fås klädd i tyg eller i vinyl.

Nätt och lekfullt med inspiration från origami

Ori har ett unikt designuttryck som kommer ur det vikta papprets perfekta symmetri och ger karaktär till kontoret, loungen och hotellobbyn eller till offentliga miljöer som bibliotek och universitet. Designen strävar efter att vara lekfull och skulptural, och proportionerna är noga utformade för att skapa en elegant helhet.

När Front designade Ori ville de ge känslan av att något fälldes ut ur modulsystemet. De började vika modeller i papper och fastnade för ett rundat fjäderavslut som återkommer i formen när soffan svänger. Front arbetade också med facetterna på baksidan för att skapa en riktningslös möbel. Dekorsömmen längs kanten förstärker formerna och ger möbeln en mjukare känsla. Den indragna sockeln bidrar till det nätta uttrycket och gör att Ori tar upp lite plats, vilket möjliggör för många arbetsplatser även på mindre ytor.

Ett hållbart system

Ori är tillverkad i linje med EFGs cirkulära designfilosofi i rena, hållbara material. Layer by layer-designen gör att delarna kan separeras, repareras och bytas ut över tid och eftersom tyget inte är limmat mot skummet är det även enkelt att klä om hela eller delar av möbeln. Ori är Möbelfaktamärkt och det trä som används är FSC®-certifierat* från ansvarsfullt brukad skog.

*FSC–C009111

Fakta

  • Designad av Front
  • Modulsystem med sju moduler
  • Välutvecklad komfort för arbete och avkoppling
  • Finns med kudde, bord och eluttag som tillval
  • Kan fås i valfritt tyg
  • Sockel och sittdel kan fås i olika tyg
  • Layer by layer-design
  • FSC®-certifierat trä (FSC–C009111)
  • Möbelfaktamärkt
  • 5 års garanti

DESIGNER

Design av Front

Stockholmsbaserade designstudion Front består av Anna Lindgren och Sofia Lagerkvist. Under åren har de mottagit utmärkelser som Designer of the Future, Designer of the Year och Interior Innovation Award. Deras verk har bland annat visats på Nationalmuseum, MoMA, Victoria & Albert Museum, M+ och Centre Pompidou.

Mer om Front