Familj

Bow – bekväm och hållbar stol

Hitta återförsäljare

Bow är en stilren och hållbar stol designad av Jonas Forsman. Stolen har en bekväm svikt i ryggen och en helt separerbar design som gör att delarna kan bytas ut på komponentnivå för att renovera och uppdatera Bow över tid.

Enkla och stilrena former som lever länge

När Jonas Forsman designade Bow ville han skapa en bekväm sittmöbel som kan uppdateras för att leva länge. Designen bygger på en cirkulär konstruktion som inte döljer något utan i stället låter detaljerna vara en del av uttrycket, vilket avspeglas i de harmoniska formerna som kontrasteras av det strikta stålrörsstativet. Den skandinaviska designen förenar mjukt och varmt trä med industriellt stål – en kombination som gör Bow till en allsidig stol som passar in i flera olika inredningskoncept och är lätt att para ihop med andra möbler. Jonas Forsman ville att ryggen skulle upplevas omfamnande, likt en kurva som bygger upp stålröret från baksidan och löper runt ryggen. Den generösa ryggen och sitsen är mjukt formade efter användarens kropp och förstärker den inbjudande känslan. Namnet Bow kommer från ”båge” och syftar på svikten i ryggen som ger en rörlighet och gör stolen bekväm att sitta i även under längre perioder.

Bow kan fås med och utan armstöd. Båda varianter är stapelbara och kopplingsbara. Karmstolen är även upphängningsbar på bordskanten, vilket underlättar vid städning och gör den till ett perfekt val för olika typer av utbildningsmiljöer, hörsalar och matsal. Bow är en mångsidig stol som med sitt stilrena uttryck även passar i konferens- och mötesrum, touch down-ytor, restauranger och caféer. Bow kan också varieras med klädd rygg eller rygg i trä (svartbetsad ask, ljus ask eller ek) för att anpassa uttrycket efter miljön.

Modulär konstruktion

Hur kan man bygga en bekväm stol med svikt som samtidigt är modulär? För att skapa en extra komfort i en lite enklare fyrbent stol används fjäderstål. Eftersom lim ofta innehåller miljöfarliga kemikalier och utfasningsämnen har konstruktionen inte limmats ihop. I stället monteras Bow med hjälp av montagehylsor, vilket gör den unik i sitt slag då den är möjlig att demontera för att uppdatera. Tyget är inte limmat mot skummet och sits och rygg fästs med skruvar i stativet, vilket gör Bow lämplig att renovera, tapetsera om och slutligen källsortera.

För att få till den böjda formen som passar ryggen i båda riktningar är stolen tillverkad i tredimensionellt formpressade skal. Bow är Möbelfaktamärkt och har en EPD (Environmental Product Declaration) som återger produktens innehåll och miljöpåverkan.

Hållbara material och separerbar design

Inspirationen till Bow kommer från en strävan efter att skapa hållbara möbler som lever länge. Bow består av rena och hållbara material som FSC®-certifierat* trä, återvunnen metall och återvinningsbar plast. I linje med EFGs designfilosofi är Bow helt separerbar och går, tack vare sin layer by layer-design, att renovera och uppdatera – inte bara om delarna slits ut utan även för att modernisera designen vid behov. När man designar lager för lager räcker det med att byta ett enda lager för att få ett helt annat utseende, vilket också förenklar underhåll av de stolar som redan är ute på marknaden som kan uppdateras med hjälp av reservdelar. Det är till exempel möjligt att göra om varianten utan armstöd till en karmstol och tvärtom. Eftersom Bows design kan uppdateras på många sätt har den lång livslängd och uppfyller framtidens hållbarhetskrav.

*EFGs licensnummer är FSC-C009111