case

Hållbart och flexibelt i Göteborgs
nya universitetsbyggnad Natrium

Natrium är en del av Naturvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet som med sina 32 000 kvadratmeter och åtta våningar samlar 3 000 studenter och 600 medarbetare. När LINK Arkitektur fick uppdraget att inreda byggnaden låg fokus på att skapa en lugn miljö med flexibla lösningar som stödjer den mångfacetterade verksamheten och gör huset lätt att förändra över tid.

Natrium har drivits som ett samverkansprojekt mellan Göteborgs universitet, Akademiska Hus och Skanska. För LINK Arkitektur startade projektet redan 2016 med utredning och behovsanalys för Göteborgs universitet och i rollen som inredningsarkitekter har LINK Arkitektur skapat en harmonisk miljö för både arbete och studier, med inredning som är estetiskt tilltalande och flexibel.
– För att huset ska kunna förändras med tiden och inredningen leva länge var flexibilitet en bärande arkitektonisk idé. Exempelvis utgår laboratorieinredningen från ett så kallat plug and play-system med flexibla anslutningar. Eftersom systemet är upphängt i skenor på väggen är det lätt för verksamheten att själva flytta olika enheter vid behov, förklarar Åsa Lom, inredningsarkitekt på LINK Arkitektur.

CASe

Kund: Göteborgs universitet
Yta: 32 000 kvm
Plats: Göteborg
Verksamhet: Utbildning
Inredningsarkitekt: LINK Arkitektur
EFGs roll: Möbelleverantör
Färdigställt: 2023

Hållbarhet var en annan viktig förutsättning som också påverkade valet av möbler och material. Göteborgs universitet har högt ställda miljökrav när det gäller klimatprestanda. EFGs produkter uppfyller deras kriterier för miljö och kvalitet och är märkta med Möbelfakta.

– Vi valde möbler med en cirkulär konstruktion som kan repareras, renoveras och kompletteras med nya delar. Vi tog också in en del återbrukade möbler i projektet, säger Elin Bergqvist, inredningsarkitekt på LINK Arkitektur.

I den stora byggnaden finns allt från lärosalar, kontor och mötesrum till öppna personal- och studentytor samt laboratorier. Huset har också ett atrium med stort ljusinsläpp som löper genom flera våningsplan. Runt detta har man samlat de laborativa enheterna, medan de administrativa ytorna ligger i de yttre passagerna. Teknikrum, laboratorier och herbarium hittar man på källarplanet. Beige och ljusgrå toner har kompletterats med ek för en varm och ombonad känsla i kontorsytor och mötesrum. I labben har man valt en blå färgställning för en mer klinisk atmosfär, men med kantlister i ek för att binda ihop helheten.

Vi valde möbler med en cirkulär konstruktion som kan repareras, renoveras och kompletteras med nya delar.

Elin Bergqvist, inredningsarkitekt på LINK Arkitektur

Föreläsningssalarna i Natrium är utformade för interaktivitet och utrustade med stolar och bord där grupper kan samlas för diskussioner. Med tanke på att studenterna sitter där i långa perioder är det viktigt att sittplatserna är bekväma och flexibla. Salarna har inretts med stolen Archie utan armstöd med hjul och 5-fotkryss i metall.

Archie är sedan tidigare en uppskattad stol på Göteborgs universitet.

– Archie har en svikt i ryggen som gör den väldigt skön att sitta i och är dessutom höj- och sänkbar. Hjulen gör den också lätt att flytta vid behov, vilket passar i multisalen på Natrium, säger Lisa Ahlstedt, Account Manager på Input Interiör.

Stolarna har klätts i milda pastellnyanser från ljus rost till aprikos.

– För att skapa ett enhetligt uttryck har vi valt en färgsättning med nyansskillnader. Det ger en brokighet samtidigt som kulörerna kompletterar varandra. Det är också lätt att uppdatera möblerna med nya tyger med tiden, utan att de sticker ut för mycket från helheten, säger Elin Bergqvist, inredningsarkitekt på LINK Arkitektur.

I kontorsrummen finns förvaringslösningarna Storage och Hold i ek och grå laminat. Alla arbetsplatser har också inretts med skrivbordet Rise med ben i vit metall och bordskivor i ek natur. I projektet finns också varianter av borden Izi Pro och Avec.