case

En nordisk mötesplats

UC är Sveriges ledande leverantör av digitala företags- och konsumentinformationstjänster. När företaget implementerade nya arbetssätt och behövde nya lokaler vände man sig till Ferax för att skapa ett smartare huvudkontor på mindre yta.

UC med 250 medarbetare tillhör koncernen Enento Group, som har verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Tidigare hyrde man lokaler på ca 4 000 kvm i Marievik, men efter pandemiåren kändes lokalen inte längre anpassad för nya arbetssätt när medarbetarna fortsatte att jobba hemifrån två dagar i veckan. Ferax fick förtroendet att utvärdera arbetssätt, design av lokalen, val av ytskikt, färgsättning, flyttlogistik samt projektledning gällande inredning av de nya lokalerna i Waterfront Building på Klarabergsviadukten i Stockholm.

CASe

Kund: UC AB
Antal anställda: 250
Yta: 1 150 kvm
Plats: Water Front Building, Stockholm
Verksamhet: Digitala företags- och konsumentinformationstjänster
Inredningsstylist: Anette Ellsäter, FERAX-AKSP AB
EFGs roll: Möbelleverantör
Färdigställt: 2023

– Jag har lagt mycket fokus på de gemensamma ytorna och att sätta medarbetaren i centrum för att skapa en dynamisk arbetsplats. Hållbarhet och möbler från nordiska designers var andra viktiga faktorer. Vi har fått extremt positiv feedback från UC och deras många internationella kunder som uppskattar den öppna layouten som främjar samarbete, berättar Anette Ellsäter inredare och projektledare på Ferax.

Det var också viktigt att tänka klimatsmart och möblera rummen med en mix av återbrukade och nya hållbara möbler vad gäller material, design och funktion. Att arbeta med naturmaterial och möbeltyger av återbrukade textilier var ett önskemål.

I stället för en traditionell reception skapade man en kaffebar som inreddes med EFG:s Mingle High vid disken. På andra sidan disken finner man matplatser med Nova i ask och ek, soffan Mingle Lounge och borden Collaborate och Avec.

Mingle High i kaffebaren som fungerar som en informell reception.

Vi har fått extremt positiv feedback från UC och deras många internationella kunder som uppskattar den öppna layouten som främjar samarbete.

Anette Ellsäter, Inredningsarkitekt på FERAX-AKSP AB

Det viktigaste ledordet för det nya kontoret var ’meeting point’ och i den välkomnande loungen finns sköna sittplatser med fåtöljen Evo designad av Jonas Forsman.

– Evo är trevlig att både sitta i och se på. Den är skandinaviskt klassisk, men ändå modern och perfekt för spontana möten, säger Anette Ellsäter.

Målsättningen var att kontoret skulle vara en öppen och flexibel mötesplats med ytor som kan ändras snabbt efter behov. Exempelvis valdes det fällbara bordet HideAway med hjul som gör det enkelt att ställa fram eller flytta undan för att spara plats. Man valde också att göra ett antal specialanpassningar av produkterna; till Mingle Lounge valdes ben i ek, förvaringen Pulse i ask numrerades, HideAway fick fasad kant och till matbordet Avec valdes ytskikt i ekfanér.

– Produkterna kom verkligen till sin rätt i detta projekt, tack vare att de är hybrida och med en design som är hållbar ur ett cirkulärt perspektiv. Jag kunde jobba med samma produkter på flera olika ställen, vilket skapar en bra helhet. Jag har jobbat med EFG tidigare och tycker att de erbjuder ett brett sortiment med produkter vars design och material gjorde det lätt att hålla ihop det nordiska uttrycket.