Designer

Front

Stockholmsbaserade designstudion Front består av Anna Lindgren och Sofia Lagerkvist. Under åren har de mottagit utmärkelser som Designer of the Future, Designer of the Year och Interior Innovation Award. Deras verk har bland annat visats på Nationalmuseum, MoMA, Victoria & Albert Museum, M+ och Centre Pompidou.

Internationellt hyllade designstudion Front har en experimenterande stil och skapar ofta möbler eller designobjekt som berättar en historia om formgivningsprocessen, materialet eller konventioner inom design. De jobbar idébaserat och deras verk bygger ofta på olika frågeställningar, forskningsstudier eller historien bakom ett objekt.

Intervju med Front

Berätta om er själva!

– Vi träffades när vi studerade industridesign på Konstfack och startade Front 2003 när vi fortfarande var studenter. Sedan dess har vi arbetat med både svenska och internationella företag, men många projekt har också varit egeninitierade, säger Anna Lindgren.

Har ni någon designfilosofi? 

– Design för oss är samarbete. Vi jobbar tillsammans med alla våra idéer och bygger på varandra. Beroende på vad det är för projekt har vi lite olika infallsvinklar och arbetssätt, men grundprocessen utgörs nästan alltid av olika frågeställningar. Vi tycker att det är spännande med konstruktion och nya tekniker och gillar att hitta oväntade saker som vi kan grotta ner oss i. Det kan vara historien bakom ett objekt, hur man har använt det och hur värdet har förändrats över tid. Vi inspireras också mycket av människor och deras hem och relationen de har till sina objekt. Många av våra projekt utgår från något mer än bara form eller funktion, det handlar ofta om historiska referenser, undersökningar eller forskning, säger Sofia Lagerkvist.

– Vi tittar alltid på vad som är spännande i just det projektet som vi jobbar med. Det handlar inte bara om möbeln eller objektet i sig, utan om var det ska komma in i människors liv. I projektet med Ori var det intressant att prata om arbetsplatsen, vad som gör att vi trivs och vad som ger karaktär, berättar Anna.

Berätta mer om Ori som ni designat för EFG?

– Vi tyckte att det kändes spännande att göra en möbel för offentlig miljö och diskuterade nya sätt att arbeta. Under pandemin började plötsligt hela världen tänka igenom idén med kontoret. Vad gör man på kontoret och hur möts man? Hur kan man göra det på ett annorlunda sätt? Att kunna sitta vid sitt eget skrivbord och arbeta är inte längre lika viktigt. I stället är det den sociala delen, att vara tillsammans och känna gemenskap, som dominerar. Inspirationen till Ori kommer dels från diskussionen om nya arbetssätt, dels från idén om sittandet. Vi ville också skapa en stark karaktär i kontorslandskapet. Tanken var att Ori skulle ge en inbjudande känsla på kontoret, men också kunna fungera i en hemmiljö, förklarar Sofia.

– Tidigt i designprocessen började vi vika modeller i papper. Vi ville ge känslan av att något fälldes ut ur modulsystemet och fastnade för en loop som ger Ori en stark visuell identitet. För att möbeln skulle vara riktningslös jobbade vi också med facetterna på baksidan så att även den skulle kännas lekfull och skulptural. Den indragna sockeln som lyfter upp Ori så att den ser ut att stå på ett podium, bidrar till det nätta uttrycket, säger Anna.

– Det modulära systemet gör att Ori kan förändras och byggas om i mängder av varianter och beroende på hur man formar det får man olika funktioner. Tanken är att Ori både ska fungera som en social samlingsplats där man kan ta ett möte, och en arbetsplats där man kan slå sig ner för att dricka kaffe, kolla mejlen eller jobba i några timmar, säger Sofia.

– För att hitta den perfekta balansen med komforten har vi experimenterat mycket med sittandet, så att det inte blir för tillbakalutat och lågt men inte heller för upprätt och stumt. Det viktiga var att det skulle kännas bekvämt att sitta där och jobba över tid. Det var en rolig utmaning att försöka få till en komfort som kändes bra för många olika människor, berättar Anna.

– Som tillägg har vi också tagit fram en kudde som gör att man kan justera sittandet för extra stöd i ryggen. Tillsammans med bord och eluttag är Ori mer än en soffa, det är ett arbetssystem. Nu har vi skapat en grund, men vi kommer att lägga till fler delar och utforska det landskapet ännu mer framöver, säger Sofia.